photo-1517245386807-bb43f82c33c4-min

HR-processen liggen grotendeels stil in Nederland

HR-processen liggen grotendeels stil in Nederland

Na het uitbreken van het coronavirus zijn diverse HR-processen drastisch gewijzigd of tijdelijk stopgezet geven 60% van de ondervraagde HR-Professionals aan. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Berenschot, AFAS Software en Performa.

Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot, waarschuwt dat deze ontwikkelingen organisaties ver kunnen terug werpen “Dit effect is verontrustend te noemen omdat met het stilleggen van processen als de HR-cyclus, training en opleidingen, een rem komt op noodzakelijke onderhoud en ontwikkeling van medewerkers en organisatie. Het is zaak om goed voorbereid deze crisis uit te komen.”

Het coronavirus maakt van thuiswerken de nieuwe norm. Uiteraard blijven er zaken die het best gedijen bij een persoonlijke aanpak, zoals het functioneringsgesprek. Daarom overwegen veel werkgevers om de functioneringsgesprekken uit te stellen tot medewerkers weer naar kantoor komen. Een functioneringsgesprek wordt gezien als een belangrijk moment, het is dan prettiger om persoonlijk contact te hebben, elkaar in de ogen te kunnen kijken en niet te lopen stuntelen door een slechte beeldkwaliteit.

Daarnaast vraagt menig HR-professional zich af hoe representatief is het beeld van het functioneren in deze periode? Momenteel ervaren veel werknemers stress, te weinig sturing of worden ze afgeleid door zorgtaken thuis. Daarom is het goed voor HR-professionals om vooral te kijken naar het functioneren pre-corona. Zodat er een representatiever beeld besproken kan worden.

Hans van der Loo en Patrick Davidson, april 2020

photo-1517245386807-bb43f82c33c4-min
× Heeft u nog vragen?